1. Conèixer les característiques generals de l'Escola Mallorquina i la seva relació tant amb el Modernisme com amb el Noucentisme, ja estudiats.
2. Conèixer la implicació de la biografia de Joan Alcover en la seva producció literària.
3. Extreure els trets bàsics de la poesia de Joan Alcover a partir de la lectura i anàlisi d'alguns dels seus poemes més destacats.
4. Realitzar un comentari de text d'un poema de Joan Alcover que inclogui tant aspectes de contingut com de forma mètrica.
5. Completar diverses graelles d'anàlisi i extracció d'informació i resoldre qüestions entorn a l'Escola Mallorquina i a la vida i obra de Joan Alcover.
6. Fer una recerca sobre la figura de Miquel Costa i Llobera (i també altres autors de l'Escola Mallorquina) a partir del guiatge i de les activitats proposades en el bloc.
7. Respondre qüestions comprensives sobre poemes, autors, etc. a partir de la informació presentada.
8. Realitzar activitats de comentaris crítics i textos argumentatius a partir de la reflexió sobre aspectes dels poemes llegits.
Nivell educatiu: 2n de batxillerat / també es poden extreure activitats per a 4t d'ESO.
Temporització: dues setmanes per treballar la unitat didàctica, en què es combinaran 5 sessions amb el bloc i internet i una de treball a classe o a la biblioteca, a més de les corresponents tasques encomanades per fer o acabar a casa.
- 1a sessió: Escola Mallorquina. Activitats: 1 a 3
- 2a sessió: Joan Alcover. Activitats 4 a 9
- 3a sessió: Poemes. Activitats 10 a 14 (tasca a casa)
- 4a sessió: Comentaris. Activitat 15
- 5a sessió: Costa i Llobera i altres autors. Activitat 16 a 19
Continguts:
1. L'Escola Mallorquina: definició, origen, cronologia, característiques i temàtica, relació amb Modernisme i Noucentisme.
2. Joan Alcover. Vida i obra. Característiques destacades.
3. Anàlisi mètrica i comprensió de poemes: La relíquia, La Balanguera, Desolació...
4. El text argumentatiu i l'esquema.
5. Costa i Llobera i altres autors de l'Escola Mallorquina.
Recursos:
Pàgines d'informació
- Hudaweb (Hudà! Joc de literatura de les illes Balears )
- Viquipèdia
- Pàgina web de Can Alcover (Obra Cultura Balear): informació, poemes i documents diversos.
- Escriptors.cat
- Vilaweb.cat. Diari de l'escola. (EDU365)
- Traces
- Xtec.es
- Consell de Mallorca: informació, partitures, lletra de La Balenguera
- Lletra.uoc
- Enciclopèdia.cat
Diccionaris
- Diccionari Alcover-Moll
- Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC2)
- Diccionaris.cat (enllaç a diversos diccionaris, entre ells algun de sinònims)
Enllaços audiovisuals
- Can Alcover. Documents sonors
- Consell de Mallorca: versió musicada de La Balenguera
- Música de poetes
- Youtube
- google (imatges)
- wikispaces diversos
- blocs diversos
- correu electrònic
- slideshare (powerpoints)
- La paret de les auques
Eines i activitats
-graella
-qüestionaris
-esquema
-xtec.es (anàlisi comprensiva de poemes)
-comentaris de text
-redacció d'un text argumentatiu
Aquest bloc és una eina molt bona i eficient per treballar les unitats que esteim estudiant. És molt útil per preparar-nos en aquest cas, per una part molt important(Joan Alcover i L'Escola Mallorquina) de la següent prova que tindrem d'aqui poc temps. Gràcies a aquest bloc, aquestes darreres setmanes les classes han sigut més didactiques i han tornat més interesants.
ResponEliminaEsper poder continuar treballant les següents unitats mitjançant aquest bloc.
Aprendre literatura a través d'aquest bloc ha estat una experència nova i divertida. La idea ha sigut original.
ResponEliminaM'ha agradat la manera com s'organitza el temari i l'ajuda que ens han aportat les pàgines web. També la varietat de activitats, algunes han sigut més fàcils i altres més llargues.
El que no m'ha agradat ha sigut comparar poemes, perquè a part de que duu molta feina, has d'entendre els poemes y comprendre les seves metàfores. Però a pesar de tot ho he après més o manco i molt per damunt a comparar poemes, però només és el principi.
També es veu reflexat el treball i la dedicació que s'ha fet per part de la professora i tot el temps emprat per a que nosaltres poguem accedir a tota la informació de forma ràpida i precisa, i sobretot que poguem aprendre.
En conclusió, penso que haria de fer-se més classes així i a més assignatures, perquè d'aquesta manera als alumnes els agradarà més aprendre, ja que no implica llibres i si la tecnologia dels ordenadors.
El blog ha estat una experiència molt interessant.
ResponEliminaHa estat una manera nova e interassant per estudiar i treballar.
M'ha agradat molt com està organitzat el blog, perque ens remarca el més important.
Els comentaris dels poemes m'han agradat bastant perquè així ens ajuda a comprendre millor la poesia i no tenir-li por.
En conclusió ha estat una esperiència molt bona, i ens ha ajudat a treballar sense llibre.
Quan la professora de català, Joana Maria Sastre, ens explicà que havíem de fer la pròximes classes amb l'ordinador, sincerament vaig pensar que no funcionaria la cosa. Per experiència d'altres anys, la cosa no havia anat molt bé, ja que uns es posaven a mirar reds socials o bé passaven des tema i feim el gandul, aquest pic ha estat diferent!. La professora Joana Maria, dia darrera dia ha estat damunt noltros i ens ha explicat tot lo referent del seu blog; que esulta que el temari de L'Escola Mallorquina s'havia d'aprendre a través del seu blog!.
ResponEliminaReferent al blog, per ser la seva primera vegada, ha estat bastant bé.El blog està ben estructurat, té un disseny de pàgina divertit, diversitat de exercicis(cançons, graellas..)un índex de contingut!..Tot i que cal dir que pel meu gust, milloraria la manera de posar els enllaços d' altres pàgines webs!.
Els exercicis han estat entretinguts, com he esmentat abans; aprendre la literatura d'aquesta manera ha estat divertit,i fins i tot diria que hem fet més feina utilitzant l'ordinador que com si es donés un dia qualsevol la teoria a classe.
Penso, que fer feina d'aquesta manera de tant en quant, es profitòs, ja que així cambian un poc sa dinàmica de classe.El segon de batxiller es un tant estressant i fer algo així doncs t'anima a seguir les classes.
Aquesta nova forma de realitzar les classes de català és molt bona, ja que és una nova manera d'estudiar i aprendre d'una forma més entretinguda. El principi vaig pensar que seria una pèrdua de temps, però a mesura que n'havem treballant vaig adonar-me'n que servia per recordar el que estaves fent. Les activitats proposades han estat molt productives, i la informació donada bastant completa i precisa, amb l'ajuda del enllaços.
ResponEliminaPer jo ha estat una nova forma de treballar l'assignatura que es pot tornar repetir.
La nova experiència viscuda durant aquests dies m'ha resultat molt interessant.
ResponEliminaAquesta forma interactiva d'estudiar la literatura ha repercutit positivament sobre els meus coneixements.
Una de les coses que més m'ha agradat ha estat el fet de que hi hagués enllaços que em permetien apliar la informació i millorar-la.
Al principi, pensava que seria una activitat no massa lúdica. Però després d'haver fet les activitats proposades me n'he adonat que molts de coneixements les he après sense adonar-me. Per això crec que seria un exercici molt eficient per les persones que volen reforçar la seva cultura sobre l'Escola Mallorquina i Joan Alcover.
ResponEliminaAquesta nova experiència l'he trobada molt interesant, aprendre literatura a través de la red ha estat una cosa innovadora.
ResponEliminaPer una banda ho he trobat una bona idea, ja que a través d'un blog com és xarxadeplomes he descobert una forma més dinàmica i divertida de veure la literatura d'una forma molt interesant.
A través d'ella m'he implicat a aprendre sobre autors com Joan Alcover i l'escola Mallorquina.
Per una altre banda ho he trobat un poc confús, ja que no hi estava acostumada a cercar tantes coses a pàgines webs, els exercicis eren un poc llargs implicaven més desenvolupament i trobar tota la informació possible dels autors.
En conclusió ha estat una bona experiència, i crec que l'alumnat està molt content de haver-ho intentat, també es pot dir que la professora ha fet un gran esforç perquè els alumnes poguem disfrutar de aqueixa pàgina per qualsevol dubte.
Aquest blog m'ha agradat i penso que és una bona eina per estudiar i aprendre.
ResponEliminaDe totes maneres encara no estic acostumat a estudiar a través de blogs i me costa molt adaptar-me.
Estudiar amb el blog ha estat una nova experiència que ha estat gratificant, ja que utilitzar l'ordinador és una eina que ens agrada emprar. Amb el blog hem après sobre l'Escola Mallorquina perquè ha estat una manera diferent d'aprendre. Aquesta manera de treballar diferent m'agrada perquè és una forma més personal d'interesar-se'ns sobre un tema de la literatura, a n'aquest cas l'Escola Mallorquina.
ResponEliminaPerò amb tots els exercicis que hem fet hem hagut de recercar molt i a vegades ha estat molt difícil trobar la informació, perquè no esteim acostumats a cercar informació tan precisa. Però ha estat una manera d'aprendre a saber cercar.
Aquesta idea de fer les classes de literatura mitjançant aquest blog és una idea original i nova, i a la vegada ha fet que les classes de Català hagin estat més dinàmiques, i no tan avorrides. M'ha agradat aquesta idea per que ens implica'm més a les classes, ja que hem de cercar informació del tema.
ResponEliminaQuan sa professora de català ens informà, passades tres setmanes,que ses classes des de llavors se ferien amb ordinador,sa veritat que em vaig alegrar molt, ja que, aquesta és una nova manera d'aprendre i fer classe, que surt de sa gran rutina que conviu amb nosaltres. És de debò una bona eina d'estudi, sobretot pels alumnes de segn de batxiller, ja que aquest curs és molt aborrit i rutinari.
ResponEliminaGràcies en aquest bloc, creat per sa nostra professora de català, Joana Mª, hem estudiat amb moltes més ganes l'Escola Mallorquina (Joan Alcover, Miquel Costa i Llobera), i de ben segur que tots hem après molt més sobre aquest tema gràcies en aquest bloc. Enhorabona Joana Mª!!
Aquest blog m'ha resultat bastant interessant, ja que em obtingut l'ajuda de tota la informació basada en la literatura que ens hem d'examinar d'aquí poc, i, fins i tot, poder tenir un fàcil accés per a introduir la nostra pròpia feina.
ResponEliminaHa donat un resultat bo, perque és una eina amb fàcil aprenentatge i una manera més per a poder estudiar.