dimecres, 18 de gener del 2017

4. Biografia de Joan Alcover

(Palma 1854-Palma 1926 de pneumònia)
Fill de pare mallorquí i mare catalana, va estudiar a l'Institut Balear i posteriorment se n'anà a Barcelona a estudiar dret. Seguirà un camí paral·lel amb Antoni Maura militant al Partit Conservador; així el 1893 serà diputat a Corts, però es desenganyarà de la classe política espanyola, se'n distanciarà i s'acostarà una mica a la ideologia de la Lliga Regionalista. Va exercir d'advocat a l'Audiència Provincial i al 1911 en serà Magistrat.
El 1880 es casà amb la catalana Rosa Pujol, amb qui tengué tres fills (Pere, Teresa i Gaietà): la dona es morí de paràlisi cerebral el 1887 i es tornà casar amb l'alaronera Maria de Haro el 1891 i tengueren dos fills, Maria i Pau. El 1901 es morí la filla Teresa de tuberculosi, el 1905 el fill Pere de tifus i el 6 de març de 1919 sobrevingueren les morts de Gaietà a Barcelona i de Maria a Mallorca, de grip. Aquest cúmul de tragèdies familiars incideix en el sentit cada vegada més personal i íntim que adopta la seva creació poètica.
Joan Alcover celebrava a ca seva setmanalment una tertúlia on s'aplegaven intel·lectuals illencs, així com artistes i escriptors de fora: Miquel Costa i LLobera, Mossèn Alcover, Miquel dels Sants Oliver, Gabriel Alomar, Santiago Rusiñol, Josep Carner...
El 1906 va participar al I Congrés Internacional de la Llengua Catalana; el 1909 va ser proclamat Mestre en Gai Saber i uns anys després presidí els Jocs Florals (1916). El 1920 va entrar a formar part també de l'Institut d'Estudis Catalanas. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada