divendres, 6 de maig del 2011

Mort de Dama de Llorenç Villalonga

MORT DE DAMA



AUTOR: Llorenç Villalonga

PUBLICACIONS: S'estrenà com a narrador amb la seva obra Mort de dama a l'any 1913. A l'any 1954 es produeix la segona publicació a Barcelona, que li creà un conflicte amb correctors del Principat. L'última publicació tingué lloc l'any 1965.


ARGUMENT DE L'OBRA

Mort de dama és una novel·la que retrata la societat burgesa mallorquina dels anys 20. Va causar un gran escàndol social.

Dona Obdúlia Montcada, una dama de l'alta aristocràcia mallorquina, està a punt de morir. Darrere la seva agonia s'amaguen alguns personatges que es disputen la seva herència. Al mateix temps Villalonga elabora l'acta notarial de l'enfonsament d'una Mallorca que mor amb ella. mitjançant uns persoatges exemplars, veritables models i de gran universalitat en aquesta època

PERSONATGES









Cal destacar que en l'obra apareixen personatges històrics com l'Arxiduc Lluís Salvador , George Sand, Gabriel Alomar



Alguns dels personatges més importants:

El personatge principal correspon a dona Obdúlia Montcada, que pertany a la primera família de tot Mallorca, és una dona que es troba en els últims moments de la seva vida però que va ser ordinaria, de gust dolent, grollera, luxuriosa i vulgar. Dona Maria Antonia, la baronessa de Bearn és discreta, elegant, gran exemple d'una vella cultura. Fou una de les opcions més segures d'obtenir la desitjada herència.

també sorgeixen, al voltant de l'agonia de Dona Obdúlia, altres personatges típics del món illenc : Aina Cohen, la poetessa xueta i reprimida en la qual l'autor volgué satiritzar l'Escola Mallorquina i els poetes noucentistes de l'illa. El marquès de Collera, Josep Collera, representa totes les incompetències d'un polític mallorquí de la Restauració, i potser de totes les èpoques.


ESTRUCTURA

Es tracta de una novel·la considerada un dels clàssics contemporanis de les lletres catalanes.

L'estructura externa esta formada per vint-i-cinc capítols:

  1. Un retrat amb quatre dades genealògiques.

  2. Els primers moments

  3. Trenta anys enrera

  4. En què es parla del “Cometa” i es fa la història del vestit lila.

  5. Preparatius per un viatge.

  6. Segueixen murmurant a l'antecambra.

  7. La indignació i l'horror de la senyora Gradolí.

  8. La mesocràcia de dona Obdúlia i les notes de Miss Carlota Nell.

  9. Les tristeses d'Aina Cohen.

  10. Aquell vint de gener.

  11. La baronessa es confessa.

  12. Depravació de la colònia estrangera

  13. Bàbia.

  14. Equilibris d'Aina Cohen.

  15. A l'Ateneo

  16. Una biografia vista per dos costats

  17. Enterraments

  18. Aina Cohen va a veure dona Obdúlia.

  19. Així s'escriu la historia.

  20. Desvarieigs de dona Obdúlia.

  21. “ Sa meva neboda Maria Antònia”

  22. I la neboda Violeta de Palma

  23. Al carrer del del Carme.

  24. Fires i festes.

  25. Guanya el dimoni.


TEMPS

TEMPS INTERN : temps que passa a l'entorn d'un moment i d'un lloc : els últims dies de dona Obdúlia de Montcada al seu casal. Cal destacar que a l'obra hi ha alguns flas-backs com al capitol III en el qual l'autor ens convida a retrocedir trenta anys enrere (1890). TEMPS EXTERN : l'obra esta basada en l'època dels anys vint aproximadament. .

ESTIL I INTENCIÓ



El 1925, Villalonga descobrí l'obra de Marcel Proust, que fou d'importància cabdal dins la seva novel·lística. La seva primera novel·la Mort de Dama va causar un gran escandol social a Palma, ja que retrata amb sarcasme i humor la decadent societat burgesa mallorquina de l'època, alhora que repassa la història i la cultura de l'illa. Mort de Dama és una còmedia àcida i satirica que serveix de mirall en alguns aspectes de la nostra societat actual encara que retrata la societat mallorquina de fa més de 80 any. Per aquestes raons és una obra que té més d'un punt de contacte amb l'esperpent valleinclanesc.



LLOCS QUE APAREIXEN A L'OBRA




- -Badia de Palma i el Terreno

- -Castell de Bellver i Gènova

- -Barri Antic de Palma i la seu

- -Teatre Principal

- -Círculo mallorquín

- -Carrer Argenteria

- -Sta. Catalina

- -Teatre Líric, es Born, Mercat, Gran Hotel, Rambla i cementiri de Son Tril·lo




AUTOR







Llorenç Villalonga a Palma (anys 70)





Llorenç Villalonga (Palma de Mallorca, 1987-1980), escriptor i metge psiquiatre.

Novel.lista mallorquí . Va néixer a Ciutat de Mallorca al si d'una família aristocràtica. Va cursar estudis de Medicina en diverses universitats espanyoles, especialitzant-se en psiquiatria a París. Els seus inicis en literatura van ser en castellà, encara que la idea de satiritzar els conservadors cercles literaris illencs i la seva pròpia classe social, el va portar a utilitzar el català en la seva primera novel.la, Mort de dama (1931), relat sobre la decadència de l'aristocràcia mallorquina . Després de La novel·la de Palmira (1956), va escriure Bearn (en castellà-1956; català-1961) elegia sobre aquells personatges i formes de vida destinats a desaparèixer. Després apareix l'àngel rebel (1961), que l'autor refondria sota el títol de Flo la Vigne (1971), novel com La gran batuda (1968), La Lulú (1972) i Un estiu a Mallorca (1975), entre altres. Unes divertides memòries, Falses memòries (1967), ofereixen interessants claus sobre la seva obra. Llorenç Villalonga va escriure quinze novel, cinc llibres de relats, cinc obres de teatre i més de 5.000 articles periodístics. Va morir el 28 de gener de 1980.

cliqueu aquí per trobar més informació sobre l'autor


INFORMACIÓ EXTRA

Mort de dama va ser adaptada al teatre per Marc Rosich i Rafael Duran i va ser representada al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) del 21 de gener a l'1 de març

En aquests enllaç trobareu més informació sobre l'obra teatral

aquí trobareu un petit avanç de l'obra teatral.







EXERCICIS PROPOSATS:

  1. En començar l’obra, dona Obdúlia manifesta allò que per a ella són les veritats fonamentals:

Dona Obdúlia: (…) Primera: que ses cases amb ses entrades estretes són cases mossones, burgeses. Dins de sescases d’es senyors hi ha de ploure. Amb això vull dir que han de tenir un bon pati.

Segona: que sa noblesa de Palma és sa primera del món.

Tercera: que sa família Montcada és sa primera entre totes ses famílies de Mallorca. S’escut d’armes familiars, que va venir amb el rei en Jaume per sa conquista, ho du escrit:

Déu no puc ser-ho, rei no vull,

Príncep me’n ric: Montcada som.

I quarta: que el món se divideix en dos grups molt grans: es de ses persones sensates, que pensen com jo, i es d’es pertorbats, que opinen d’una altra manera.


a) A partir d’aquest fragment, quines diferències es poden establir entre les classes socials? A quina jerarquia pertany dona Obdúlia?


  1. Despres d'haver lleguit total l'informació donada. Quina diries que és l'intenció de Llorenç Villalonga amb aquesta obra?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada