dimarts, 4 d’abril del 2017

Flames a la fosca (Documental sobre BARTOMEU ROSSELLÓ-PÒRCEL)

Flames a la fosca: Aquest documental és un retrat indagador en la vida i obra desconeguda del poeta Bartomeu Rosselló-Pòrcel Mort als 24 anys de tuberculosi, ha esdevingut un mite pel que va donar de si la seva personalitat extraordinària en un temps tan curt.



  • Mira el documental i realitza les activitats següents. Escriu les teves respostes com un comentari en aquesta mateixa entrada (a baix, on posa "Publica un comentari a l'entrada") i sumaràs punts extra! (Recorda't de posar el teu nom!)
  1. Anota almenys  5 poemes de Rosselló-Pòrcel que són interpretats, recitats, cantats, comentats en aquest documental. Quin t'ha agradat més? Per què? 
  2. Anota els dos llibres de poemes de Rosselló-Pòrcel. Quin és el més destacat i per què?
  3. Quin intel·lectual illenc (professor seu a l'institut) l'influeix en el seu camí cap a la literatura?
  4. Anomena les seves dates de naixement i mort. On va morir i com?
  5. A la Universitat de Barcelona entra en contacte amb mestres com .................................... i té de companys literats com ...
  6. Per quina raó li deien el "bibliotecari" a la universitat?
  7. Quina fita vital varen compartir i va marcar especialment tota aquesta generació d'estudiants universitaris?
  8. Podem dir que Rosselló-Pòrcel té sempre un mateix estil poètic? Per què?
  9. Quina era la seva ideologia política?
  10.  Així com en Espriu el tema bàsic és el de la MORT, quin és el motiu principal i repetit en l'obra de Rosselló-Pòrcel? Qualifica aquest motiu a partir del que es diu en el documental.
  11. "Tota la meva vida es lliga tu/ com en la nit les flames a la fosca". A quin poema pertany? En quin llibre està inclòs?
  12. Comenta la teva opinió sobre el documental: t'ha agradat? L'has trobat atractiu? Per què? Què en destacaries? Trobes que presenta d'una manera completa la personalitat literària i vital de Rosselló-Pòrcel?

9 comentaris:

  1. 1)
    Cançó després de la pluja (Imitació del foc, 1938)
    Sóller (Imitació del foc, 1938)
    Turquia (Imitació del foc, 1938)
    Ardent himne (Imitació del foc, 1938)
    Auca (Imitació del foc, 1938)
    El darrer, és el poema que més m'ha agradat perquè, tot i la coplexitat, consider que és una obra que emociona i juntament amb la interpretació que han duit a terme els del vídeo, encara ho han fet més bonic.

    2) Els dos llibres de poemes de Rosselló-Pòrcel són, Nou Poemes (1933) i Quadern de sonets (1934). El llibre més important però, fou publicat póstumament, Imitació del foc (1938), que va ser el gran llibre de poesia del segle XX.

    3) L'intel·lectual illenc que influí en el seu camí cap a la literatura fou Gabriel Alomar

    4) Neix el 1913 a Palma de Mallorca i mor el 1938 de tuberculosi a un sanatori de tuberculosos amb molt de dolor, ja que aquesta era una malaltia molt dolorosa.

    5) A la Universitat de Barcelona entra en contacte amb mestres com Carles Riba i Miquel Ferrà, i té de companys literats com Salvador Espriu, Joan Teixidor, Marià Manent, Joan Vinyoli, Josep Palau i Fabre,...

    6) L'anomenaven el bibliotecari perquè era el pobre, i d'alguna manera havia de tornar la beca que li havia donat la diputació de Palma per estudiar. Havia de fer feina per justificar la condició de becari.

    7) Tots ells varen viure l'època inicial de la República.

    8) No podem dir que Rosselló-Pòrcel té sempre un mateix estil poètic, ja que ell utilitzava una visió contemporània que no li permetia autocopiar-se. El seu estil estaria fet de continus trencaments, de contínues recerques. No deixava pas a la imporvització, era conscient de cada lletra que emprava.

    9) Ell era totalment d'esquerres, però no es sap si era comunista o no, tot i que li van escriure un telegrama on li deien “bota comunista”. Defensava una victòria de les esquerres damunt les dretes, cosa que el va fer enfrontar-se amb Espriu.

    10) En el poema que fa quan només té 18 anys, és el primer que considera ja vàlid, al final, apareix el foc amb contrast amb les ombres. La seva dialèctica de contraris perdurarà en tota la seva obra poètica.
    El foc és una cosa que mai està quieta, i per un dels poetes que apareixen al vídeo, serà un símbol de modernitat: moviment continu, diversitat,...
    Ell aspirava a escalfar i fins i tot desencadenar un incendi dins l'esperit i l'intel·ligència de les persones que el llegissin. Ell mateix s'autodenominava incendiari, degut a la seva afició pel foc.

    11) “Tota la meva vida es lliga tu/ com en la nit les flames a la fosca”, pertany al poema A Mallorca durant la Guerra Civil, que està inclòs dins el llibre Imitació del foc, publicat póstumament.

    12) Personalment, aquest vídeo m'ha aclarit molts dubtes de la vida de Rosselló-Pòrcel, temes d'ideologia política, l'afició que tenia pel foc,... però el que més destacaria seria la constància que tenia ja d'es de ben petit per afrontar els revers de la vida (pobresa, la mort del seu pare, les falses amistats, la seva malaltia,...)
    Hem pogut veure un repàs un poc curt de tota la seva vida: infància, joventut, amistats i obres, de la mà de grans poetes, cantants i filòlegs, que ens han explicat en tot detall tot el que ells coneixen d'aquesta persona. En definitiva, aquest vídeo fa un homenatge a un dels grans poetes de la llengua catalana, que a més proporcionar-nos grans obres, també ha estat un exemple de que amb una vida breu es poden dur a terme moltíssimes coses.

    Biel Alomar Munar

    ResponElimina
  2. Sense voler he enviat anteriorment un comentari erroni. Aquest és el que presenta la informació correcta.
    1.Sóller, Turquia, Compliment a Mercedes, Auca i Ardent Himne.
    El poema que més m’agrada és Compliments a Mercedes, en primer lloc perquè el va escriure per felicitar a Mercedes que era una amiga seva de la Universitat i a més perquè canta a l’amor.
    2. Nous poemes i Imitació del Foc; aquest darrer és el seu llibre més destacat perquè a través del qual demostra les seves possibilitats futures gràcies a la seva maduresa.
    3. Sard
    4. 1913-1938. Mor a El Brull, Barcelona de tuberculosi i de manera molt ràpida i sense companyia.
    5. mestres: Carles Riba i Miquel Ferrà/ companys: Espriu, Joan Teixidor, Marià Manet, Josep Palau-Fabra, Joan Vinyoli…
    6. L’anomenaven “bibliotecari” perquè per tornar la beca donada per la diputació de Palma feia feines per tal de justificar aquesta ajuda.
    7. El creuer per recórrer diferents ports.
    8. No, perquè té una altra visió, la de no copiar-se mai a ell mateix. El seu estil està format de continus trencaments, recerques…
    9. Ell era d’esquerres.
    10. Per ell és el foc. Es pot qualificar com un element que està en continu moviment, representa la modernitat i sempre està lligat amb la fosca.
    11. Pertany al poema A Mallorca, durant la Guerra Civil. Està inclòs al llibre Imitació del foc.
    12. Personalment trob que és un documental bastant entretingut i que m’ha agradat molt. Consider que s’explica molt bé el caràcter, forma de ser, la personalitat literària i els trets que més caracteritzaven a aquest excel·lent autor, Rosselló-Pòrcel. Per concloure, dir a més que mitjançant aquest documental hem pogut conèixer una figura mallorquina molt important.

    ResponElimina
  3. 1.

    Alguns dels poemes interpretats, recitats, cantats i comentats en el documental “Flames a la fosca” són  “Sóller” , “Turquia”, “Compliment a Mercedes”, “Pluja en el jardí de l’Ateneu”, “Auca”, “Ardent himne”, “A Mallorca durant la Guerra Civil” i “En la meva mort”, els quals pertanyen al llibre Imitació del foc (1938). També apareixen altres poemes com “Inici de campana” o  “Cançó després de la pluja”.
    Tot i que es reciten un gran nombre de poemes, destacaria “Sóller”, ja que inspira al lector una atmosfera positiva entorn a un camp de tarongers, que en el meu cas em transporta a la finca on ha transcorregut tota la meva infància. A més, hi recrea un paisatge de colors, llums i esperances que porten al lector a identificar aquest camp de tarongers amb un paradís idealitzat.

    2.
    Dos dels llibres de poemes de Rosselló-Pòrcel són Imitació del foc (1938) i Nou poemes (1933). Destaca, sobretot, Imitació del foc, el qual és un llibre inacabat i  dedicat a Espriu en la qual es poden apreciar pinzellades surrealistes i la influència de l’Escola Mallorquina. En el documental és qualificat per l’escriptor i filòleg Damià Pons com un dels grans llibres de la poesia europea del s. XX , a través del qual Rosselló-Pòrcel dóna a conèixer el geni en què s’hagués convertit si no fos per la seva prematura i inesperada mort (24 anys). En definitiva, representa la culminació de la seva obra poètica.

    3.
    Rosselló-Pòrcel rep la influència de l’intel·lectual illenc Gabriel Alomar, el qual és decisiu en la seva vida pel fet que el condueix cap al camí de les lletres i la literatura.

    4.
    Neix a Palma (Puig de Sant Pere) el 1913 en el si d’una família humil i mor el 1938 al Brull (Osona) de tuberculosi. La seva amiga Amàlia Tineo el porta a un cardiòleg que determina el seu ingrés en el sanatori del Brull, on va morir sol i lluny de la seva família.

    5.
    A la Universitat de Barcelona entra en contacte amb mestres com Carles Riba i Miquel Ferrà i té de companys literats com Espriu, Joan Teixidor, Marià Manent, Joan Vinyoli i Josep Palau i Fabre.

    6.
    A la universitat era conegut com el “bibliotecari” perquè realitzava determinades tasques a la biblioteca per justificar la seva condició de becari. (Rosselló-Pòrcel cursa estudis universitaris a la Universitat de Barcelona gràcies a la beca concedida per la Diputació Provincial de les Illes Balears.)

    7.
    Aquesta generació d’estudiants universitaris està marcada per la proclamació de la Segona República (1931-1936) que dóna lloc a un ambient dinàmic i actiu a nivell intel·lectual i literari de manera que constitueixen una part de la història de la literatura catalana del segle XX.

    (No em deixa escriure-ho tot perquè té un màxim de caràcters. T'envii les 12 preguntes completes per correu).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquí t'adjunt la resta del teu comentari: 8.
      L’estil poètic de Rosselló-Pòrcel no és sempre el mateix sinó que es caracteritza pel
      trencament i recerca contínua d’innovació, no obstant això, no està subjecte a la
      improvisació, ja que és sempre conscient de cada lletra que escriu.
      9.
      A diferència de Salvador Espriu, Rosselló-Pòrcel defensa la victòria de les esquerres per
      damunt de les dretes, ja que considera que és l’única forma política que permet a la societat
      avançar.
      10.
      El motiu principal de l'obra de Rosselló-Pòrcel és la dialèctica de contraris entre el foc i les
      ombres, és a dir, les flames, la fosca, la llum, les brases, les fogueres, els incendis i la
      cendra que desemboquen a la relació existent entre la flama i la fosca, ja que la primera es
      mou sobre la segona. Aquest motiu es pot identificar amb un foc depurador de renaixença i
      neteja dels aspectes negatius, i també és vist com un element d’innovació i modern pel fet
      d’estar sempre en moviment. Finalment, el foc i les flames es caracteritzen per transcendir
      més enllà del temps i arribar a lector amb la mateixa vivacitat en la qual Rosselló-Pòrcel va
      plasmar-los en la seva obra poètica.
      11.
      Els versos "Tota la meva vida es lliga tu/ com en la nit les flames a la fosca" pertanyen al
      final del poema “A Mallorca durant la Guerra Civil”, el qual està inclòs en el llibre Imitació del
      foc.
      12.
      El documental “Flames a la fosca” és un mètode més lúdic i atractiu d’aprofundir en
      personalitat literària i vital de Rosselló-Pòrcel; un poeta culte, ambiciós , extravertit,
      exuberant i impulsiu.
      A través dels diferents poemes recitats, comentats per figures literàries i intel·lectuals com
      Sebastià Alzamora, Damià Pons, Xavier Abraham , Maria del Mar Bonet o Josep Caprubí i/o
      interpretats pels artistes Miquel Àngel Torrens i Aina Pascual; l’espectador pot gaudir de
      bona part de la seva obra poètica acompanyada amb música i completa amb imatges
      excepcionals de paisatges mallorquins i també de zones de Barcelona com ara l’Ateneu o la
      Universitat de Barcelona, entre d’altres.En destacaria l’encertada diversitat de fonts d’anàlisi
      de la seva vida personal i la seva trajectòria cultural i literària que donen una visió completa i
      global de la personalitat i de l’obra del poeta.
      En conjunt, el documental és una combinació de les diferents disciplines artístiques amb
      paisatges meravellosos de Mallorca i els punts urbans clau de Barcelona vinculats amb la
      figura de Rosselló-Pòrcel.

      Elimina
  4. Maria Antònia Sastre Molinas
    1. Anota almenys 5 poemes de Rosselló-Pòrcel que són interpretats, recitats, cantats, comentats en aquest documental. Quin t'ha agradat més? Per què?
    “A Mallorca, durant la guerra civil”;” Castell de Bellver”; “Compliment a Mercè”; ”En la meva mort” i “Ronda amb fantasmes” són 5 poemes de Pòrcel que es presenten recitats i cantats. El que més m’ha agradat ha estat “A Mallorca, durant la guerra civil” perquè s’identifica a ell amb el que succeeix a Mallorca durant aquella època tan dura.
    2. Anota els dos llibres de poemes de Rosselló-Pòrcel. Quin és el més destacat i per què?
    Imitació del foc (1938) i Nou poemes (1933) són dos dels llibres de Rosselló-Pòrcel, encara que el més destacat és el primer perquè el converteix en el primer poeta mallorquí que pertany de ple al segle XX. Superada la influència de l'Escola Mallorquina, la poètica d'aquest darrer llibre rep la influència de la generació del 27 i de les avantguardes, concretament del surrealisme.
    3. Quin intel·lectual illenc (professor seu a l'institut) l'influeix en el seu camí cap a la literatura? Gabriel Alomar, el qual li donava classes i la resta d’alumnes aprenien de la interacció entre Rosselló-Pòrcel i Alomar.
    4. Anomena les seves dates de naixement i mort. On va morir i com? Bartomeu Rosselló-Pòrcel va néixer a Palma, l’any 1913 i morí a el Brull, a un sanatori per malalts de tuberculosi, aïllat de la resta del món, sol, l’any 1938.
    5. A la Universitat de Barcelona entra en contacte amb mestres com Carles Riba i té de companys literats com Salvador Espriu.
    6. Per quina raó li deien el "bibliotecari" a la universitat? Perquè havia de compensar la beca fent petites feines dins la biblioteca.
    7. Quina fita vital varen compartir i va marcar especialment tota aquesta generació d'estudiants universitaris? La proclamació de la Segona República, el 14 d’abril de 1931 i el període, que durà fins l’esclat de la Guerra Civil, 1936.
    8. Podem dir que Rosselló-Pòrcel té sempre un mateix estil poètic? Per què? Pens que Rosselló-Pòrcel anava canviant l’estil respecte a la situació que vivia; la seva poesia no era la mateixa quan era jove i estava a prop de la seva família que quan estava a Barcelona durant la guerra civil i, a més, lluny dels seus éssers estimats.
    9. Quina era la seva ideologia política? Bartomeu Rosselló-Pòrcel tenia una ideologia comunista, encara que no fos políticament actiu, si que ho era culturalment.
    10. Així com en Espriu el tema bàsic és el de la MORT, quin és el motiu principal i repetit en l'obra de Rosselló-Pòrcel? Qualifica aquest motiu a partir del que es diu en el documental. El motiu principal de Pòrcel en la seva obra és el foc, les flames, la foscor... perquè aquest conjunt representa la regeneració social que necessita Espanya en aquella època, cremar, llevar tot el que està podrit i renovar, renéixer, tornar a créixer...
    11. "Tota la meva vida es lliga tu/ com en la nit les flames a la fosca". A quin poema pertany? En quin llibre està inclòs? Està inclòs al llibre Imitació del foc i pertany al poema “A Mallorca, durant la guerra civil”.
    12. Comenta la teva opinió sobre el documental: t'ha agradat? L'has trobat atractiu? Per què? Què en destacaries? Trobes que presenta d'una manera completa la personalitat literària i vital de Rosselló-Pòrcel?
    Des del meu punt de vista és un documental molt complet, ja que inclou comentaris i experiències tant d’Espriu com Pòrcel, hi ha gran quantitat de poemes musicats, la qual cosa ajuda a entendre els pensaments de Pòrcel; a més, s’explica detalladament la seva vida, fet que també ajuda a entendre els seus poemes. El que més m’ha agradat han estat les anècdotes que s’han explicat en referència a les seves amistats, la seva ideologia o manera de pensar.

    ResponElimina
  5. Catina Caballo Molinas

    1. Sóller, Turquia, Pluja en el jardí de l'Ateneu, Auca, Ardent himne, A Mallorca durant la Guerra Civil, VIII. El poema que més m'ha agradat ha estat “A Mallorca, durant la Guerra Civil” perquè es veu reflexada l'enyorança de Pòrcel cap a la seva terra estimada que no pot tornar a causa de la Guerra Civil. A més, en el poema es troben els dos versos més coneguts de l'escriptor que et fan sentir que el poeta, encara que estigui alluny de la seva terra, ell sempre la recorda i la té present.

    2. Nou poemes, Imitació del foc. El llibre més destacat és Imitació del foc perquè servirà d'enllaç entre la tradició i la modernitat per a les generacions poètiques posteriors.

    3. Gabriel Alomar, ja que una anècdota conta que Alomar li donava classes a Rosselló-Pòrcel i mitjançant aquest intercanvi de coneixements, els altres alumnes aprenien.

    4. Rosselló-Pòrcel va néixer el 1913 i morí el 1938 a un sanatori per gent que sofria tuberculosi al llit d'una habitació on hi havia una ximeneia amb el foc encès.

    5. A la Universitat de Barcelona entra en contacte amb mestres com Carles Riba i Miquel Ferrà, i té de companys literats com Salvador Espriu, Joan Teixidor, Marià Manent, Joan Vinyoli...

    6. Perquè com que venia d'una família humil i havia pogut accedir a la Universitat de Barcelona gràcies a una beca cedida per la diputació, ell de qualque manera l'havia de tornar i, per tant, feia feina de becari cercant i comprant llibres de Vell i ensenyant a amics seus a trobar llibres per poder augmentar el seu coneixement.


    7. Aquests estudiants universitaris varen viure durant la Guerra Civil, fet que els marcà molt.

    8. No, Rosselló-Pòrcel sempre es troba en contínua recerca de nous estils, mai s'autoplagia,.

    9. Rosselló-Pòrcel era d'esquerres, al contrari d'Espriu, ja que veu que és la única forma de que la societat espanyola avanci.

    10. En l'obra de Rosselló-Pòrcel es repeteix el tema del foc. El foc seria la representació de la modernitat, ja que es troba en moviment continu.

    11. "Tota la meva vida es lliga tu/ com en la nit les flames a la fosca" pertany al poema “A Mallorca, durant la Guerra Civil” inclòs en el llibre Imitació del foc.

    12. Aquest documental m'ha agradat i l'he trobat atractiu perquè explica de forma entretinguda la vida i la trajectòria literària de Rosselló-Pòrcel. A més, escriptors i cantants coneguts són els que expressen la seva opinió i visió sobre els poemes d'aquest escriptor. El que destacaria d'aquest documental són els enllaços que fan amb l'explicació de la vida de l'escriptor amb alguns dels seus poemes més destacats, ja que són recitats i, en alguns casos, cantats o representats. Aquest documental trob que presenta d'una manera completa la personalitat literària i vital de Rosselló-Pòrcel, ja que ens descriu de forma bastant detallada la seva efímera vida, ja que va ser curta però intensa. Des de petit ja va destacar a l'escola, i això li va brindar la possibilitat d'estudiar a la Univeristat de Barcelona, anar de creuer, conéixer figures importants que li marcaren a la seva vida i ser un escriptor destacat del segle XX, si no hagués estat per la seva sobtada mort causada per la tuberculosi les seves obres haguessin estat moltes més.

    ResponElimina
  6. 1. "Inici de campana","A Mallorca, durant la Guerra Civil", "Auca", "Compliment a Mercedes", "Ardent himne"
    2. "Imitació del foc" és el més destacat, també escrigué "Antologia poètica"
    3. Gabriel Alomar.
    4. Va néixer el 13 d'agost de 1913 a Palma i va morir de tuberculosi al sanatori de El Brull, a Osona, el 5 de gener de 1938
    5. Carles Riba, Miquel Ferrà // Salvador Espriu, Marià Manent, Josep Palau i Fabre...
    6. Perquè provenia de família humil i havia de pagar la beca que li havien donat des de la Diputació de Palmam, i havia de comprar llibres de vell.
    7. Van formar part d'una part essencial de la història de la literatura catalana.
    8. No, perquè quan arriba a Barcelona a estudiar el seu estil canvia totalment per les influencies del món intel·lectual de la ciutat
    9. Era d'esquerres, i durant laseva etapa universitària deia que era anarquista, s'especula que tal vegada era comunista.
    10. El foc, la llum i el seu contrast amb la foscor
    11. A "A Mallorca, durant la Guerra Civil" que apareix a l'obra Imitació del Foc.
    12. Sí, ha estat entretengut i el fet de veure la vida de Rosselló-Pòrcel des de la visió de vàries persones i dees de diferents enfocaments ha estat molt enriquidor. A més d'aquesta manera, havent mirat el documental, es pot entendre millor la seva obra i serà més bo de fer estudiar-lo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El teu comentari no està malament, però tens algunes preguntes incompletes. S'han de desenvolupar un poc més.

      Elimina
  7. 1) Alguns dels poemes són "Inici de campana", "Auca", "Ardent himne", "VIII", "A Mallorca durant la Guerra Civil"... El que més m'ha agradat ha estat aquest últim, perquè m'agrada molt la manera en què descriu paisatges de Mallorca i ens transmet tot el que explica al documental: el dolor de l'autor per ser a Barcelona en aquell moment, allunyat de la família...

    2) "Nou poemes" i "Imitació del foc", aquest és el més destacat perquè és un recull dels seus poemes més importants.

    3) Va rebre molta influència del seu professor Gabriel Alomar.

    4) Va néixer l'any 1913 i morí l'any 1938 de tuberculosis a El Brull, un sanatori.

    5) Alguns dels seus mestres foren Carles Riba i Miquel Ferrà, i alguns dels seus companys foren Salvador Espriu, J. Vinyoli, J. Teixidor, M. Manent, Josep Palau i Fabra...

    6) Perquè treballà com a bibliotecari per poder retornar la beca de la Diputació de Palma a través de la qual obtingué els doblers per estudiar.

    7) Companys i professors compartiren un creuer pel Mediterrani.

    8) No, tota la seva obra és una contínua recerca, utilitza nous estils i mai es repeteix. Sempre cerca la innovació, que és l'essència d'aquesta literatura contemporània.

    9) Tenia una forta ideologia política d'esquerres.

    10) El motiu que es repeteix és el foc, considerat un element de moviment, dinamisme, diversitat, contrast...

    11) Pertany al poema "A Mallorca durant la Guerra Civil", de l'obra "Imitació del foc".

    12) Personalment m'ha agradat molt aquest documental perquè ens explica molt detalladament la vida i obra de Rosselló-Pòrcel i ho fa molt entretingut, carregat de lectures de poemes i poemes musicats. El que destacaria és el fet que gent propera a ell o a la seva obra sigui qui ho explica. Pens que això ho ha fet molt més interessant, ha estat més detallat i ens ha oferit una visió més completa tant de la vida com de la seva obra.

    ResponElimina