dijous, 8 de setembre del 2016

SOLUCIONARI EXERCICIS DEL LLIBRE DE TEXT 2n BATXILLERAT

pàgina 137

1. (A: aguda/ P: plana/ E: esdrúixola)
Rèptil P
Megàlit P
Alfil A
Diòptria E
Etíop P
Tibet A
Míssil P
Tuareg A
Quadriga P
Aeròfag P
Tèxtil P
Omòplat P
Frígia E
Isòbara E
Pneumònia E
Vèncer P
Vertigen P
Xenòfob P
Interval A
Libido P
Zulu P
Estendard A
Osmosi P
Hèlsinki E


2. afaitar, monestir, escopir, vernís, descobrir, rètol, avaluar, bufetada, ebenista, escullera, ametista, botifarra, ambaixador, robí.

3.
  • semblava, jove, espavilat, esvelta
  • incívica, manifestava, rebentats
  • biga, observava, enviava, mòbil

4.
  • les pólvores, una acne
  • el costum, la son
  • la verdor, una vall, la resplendor
  • els espinacs, les postres
  • el front, les dents, una olor
  • els bacteris, el lleixiu




pàgina 255

Detecta les errades i torna a redactar aquests fragments seguint les pautes de redacció recomanades. Resposta model. 
1. El homes i les dones són iguals, per tant les dones estan perfectament qualificades per realitzar les mateixes tasques i no han de ser marginades.
 2. No fa tants d’anys que la dona no tenia els mateixos drets que els homes.
 3. L’absència del diputat al ple d’investidura va ser criticada per la resta de membres / pels diputats i diputades del congrés. 
4. La falta de temps té repercussions negatives en la qualitat de vida de les persones i a més afecta la salut. 
5. En la societat actual el temps és un element decisiu i la seva mancança pot ser perjudicial per a les persones. 
6. La metàfora «la tardor que estén una catifa de mel i ocre als nostres peus» es refereix a la caiguda de les fulles en els mesos de tardor. 
7. L’ús metafòric del llenguatge a «Amb les primeres taronges s’acabarà així mateix la tirania del Tetra Brik» expressa la fi del consum del suc envasat. Amb l’inici de la temporada de taronges ens podrem delectar amb el suc natural, d’una qualitat molt millor. 
8. Durant la decadència es produeix la repressió i prohibició de la llengua per part de la monarquia. Posteriorment, a la Renaixença, es torna a conrear la literatura i sorgeix la necessitat d’establir una llengua estàndard i normativitzada. Aquest va ser un dels objectius i alhora un pas molt important per fer del català una llengua culta.
 9. En la Renaixença es recuperà la importància de la llengua catalana ja que suposà l’inici de la normativització. I a més, començà el camí cap a la igualtat amb el castellà, la llengua dominant, i per tant cap a la normalització. 
10. El 1906 Antoni M. Alcover creà el I Congrés Internacional de la llengua catalana i, més tard, va ser nomenat president de la secció filològica de l’IEC. Poc després començaren les divergències amb els membres de l’IEC a causa de la seva idea d’elaborar un únic diccionari històric, dialectal i literari enfront de la idea de l’IEC i de Pompeu Fabra que pretenen fer tres diccionaris diferents. Finalment, amb la col·laboració de Francesc de Borja Moll, Alcover aconsegueix, afortunadament, publicar el seu diccionari.


 2. Torna a escriure el text argumentatiu següent amb paràgrafs i connectors. Resposta model.

 La manca de temps i la sobrecàrrega de tasques provoca en qualsevol persona l’aparició de l’estrès. Aquest repercuteix negativament en la salut i en la qualitat de vida. 

Per una banda cal destacar que a Europa i a tots els països desenvolupats la primera causa de mort són les malalties relacionades amb el cor. Això significa que l’estrès provocat per la falta de temps, segons les estadístiques, pot causar efectes negatius al cor i la mort. Així doncs, no seria la primera vegada que una persona mor per un atac d’estrès. 

D’altra banda, hem de remarcar que la manca de temps que afecta a les hores de son dels infants és especialment perillosa ja que el cervell es desenvolupa mentre dormim. 

Cal parlar també del cas dels estudiants, especialment dels de batxillerat: la sobrecàrrega de deures i l’estudi es tradueix inevitablement en un empitjorament notable de la seva qualitat de vida. A més, també els lleva temps de fer esport, d’estar amb la família o practicar altres activitats o aficions. 

En conclusió, la falta de temps repercuteix negativament en la qualitat de vida de les persones i, a llarg termini, en la salut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada