dimecres, 9 de maig del 2018

AVANTGUARDISME: CADÀVER EXQUISIT!

El cadàver exquisit és un joc inventat pels surrealistes consistent en la creació i invenció col·lectiva. Aquesta pràctica explora les possibilitats de la creació de textos i imatges en grup, amb aportacions parcials dels participants a l'obra final que, per als surrealistes, cercava la creació lúdica, espontània, intuïtiva, grupal i anònima alhora, accidental i tan automàtica com fos possible. El seu origen es troba a un joc de saló on els participants escrivien una part del relat i el passaven a un altre perquè aquest el continués.[1]
Segons la definició que dóna el Dictionnaire abrégé du surréalisme: és un «joc que consisteix a compondre una frase o un dibuix per diverses persones sense que cap d'elles tingués en compte la col·laboració dels anteriors participants. L'exemple que ha esdevingut clàssic, i que dóna nom al mateix joc, ve d'una de les primeres frases obtingudes amb la tècnica: "Le cadavre - exquis - boira - le vin – nouveau" ("El cadàver exquisit beurà el vi nou")».
Cadàver exquisit es una tècnica per mitjà de la qual s'ajunten col.lectivament un conjunt d'imatges i paraules. El resultat és conegut com a cadàver exquisit o cadavre exquis en francès. És una tècnica surrealista i es basa en un vell joc de taula anomenat "conseqüències", en el qual cadascun dels jugadors escrivia per torn en un full de paper i el doblegaven per tapar part de l'escriptura, i després passaven al full al següent jugador per fer la seva col.laboració. Al final, es destapava tot el paper i en sortia un text ben estrany. Cada persona només podia veure el final del que havia escrit la persona anterior.

Tipus de cadáver exquisit
Cadàver cec

És el mateix joc però sense veure res del que ha escrit la persona de davant teu. En una nota del Segon manifiest surrealista, Andre Breton es refereix a aquests jocs de societat com "textos surrealistes obtinguts simultàniament per diverses persones que en la mateixa habitació escriuen de tal a tal hora col.laboracions que han de desembocar en la creació d'una frase o dibuix únic, al qual cadascú ha aportat un sol element (subjecte, verb o atribut, cap, panxa o cames) . Breton refusa l'elecció d'un tema i exalta el paper del mèdium.


Cadàver borni

Primer es defineix el tema o es dóna un peu forçat, per exemple, el darrer paràgraf, la darrera línia o la darrera paraula que hauria escrit el participant precedent. Es fa en ordre i per torns.


Cadàver amb els ulls oberts

Consisteix a escriure sabent el que han escrit tots els de davant teu. El text en comú seria com un rotllo que es va desplegant , al qual cadascú afegiria una línia o paràgraf.

Altres són: 
Cadàvers "jimaguas": escriure un text a mitges.
Cadáver oportunista: demanar ajuda per completar un text (Pablo Neruda explica que Manuel Altolaguirre de vegades li deia : "Escriu-me aquest vers final que no em surt." Un cas famós també és el del xilè Eduardo Poirier la seva novel.la Emelina (1887) sobre els bombers de Valparaiso, perquè per escriure-la va necessitar l'ajut d'un jove de 19 anys que vivia a casa seva, anomenat Rubén Darío)

COMENCEM A PRACTICAR!


  1. POSAU-VOS EN GRUPS DE 4/ 5 ALUMNES.
  2. AGAFAU UN FOLI CADA UN. 
  3. SEGUIU LES INSTRUCCIONS QUE ANIRÀ DONANT LA PROFESSORA. 
    1. ESCRIVIU UN NOM MASCULÍ PLURAL AMB L'ARTICLE (ELS...)
    2. DOBLEGAU I PASSAU EL FULL A L'ALUMNE QUE TENIU A LA DRETA.
    3. ESCRIVIU UN ADJECTIU EN MASCULÍ PLURAL.
    4. PASSAU EL FULL. 
    5. ESCRIVIU UN VERB CONJUGAT EN 3A PERSONA DEL PLURAL I TRANSITIU, ÉS A DIR, QUE HAGI DE MENESTER UN COMPLEMENT DIRECTE.
    6. PASSAU EL FULL.
    7. ESCRIVIU UN SINTAGMA NOMINAL EN PLURAL. PENSAU QUE POT SER MÉS O MENYS LLARG ("(dos) llapis (blaus) (que m'havien regalat)"
    8. PASSAU EL FULL. 
    9. HA ARRIBAT AL PRIMER ALUMNE. ARA ÉS EL MOMENT D'OBRIR-LO I LLEGIR-LO

  • També es pot fer amb frases lliures. Prove'm-ho, a veure què surt! 
    • Us anau passant els fulls d'igual manera, però cada vegada heu d'escriure una frase en primera persona (com un monòleg interior). 


  • I si encara no estau cansats, en podem fer un altre. Acordau un tema comú i tots escriviu una frase (o vers) entorn del mateix tema. Anau passant els fulls com fins ara. 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada